Wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid aangenomen

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid aangenomen. Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie moet Nederland belastingvoordelen die voorheen alleen golden voor ondernemingen in Nederland ook toekennen aan ondernemingen in Nederland met dochtervennootschappen in andere landen van de Europese Unie.

Als deze ondernemingen er gebruik van maken zou dat de Nederlandse staat “enkele honderden miljoenen euro’s per jaar” minder belasting opleveren. Het kabinet voert daarom een wetswijziging door in de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting. Het kabinet heeft op 15 oktober 2018 laten weten dat de wijziging met terugwerkende kracht zal gelden vanaf 1 januari 2018. Ook de wetgeving voor de innovatiebox in de vennootschapsbelasting verandert met dit wetsvoorstel. Eveneens met terugwerkende kracht, waardoor de nieuwe regel geldt vanaf 1 maart 2018.

Een motie bij dit wetsvoorstel om geen terugwerkende kracht op te nemen als het gaat om lastenverzwaringen voor burgers en/of bedrijven is verworpen.

Zie ook Nota verslag Wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid  met een commentaar van prof. dr. Daniel Smit

Meer weten?

Donderdag 28 maart 2019 verzorgen prof. dr. Daniel Smit en prof. dr. Reinout Kok de Verdiepingscursus Spoedreparatie fiscale eenheid. AANMELDEN

Meer informatie: Stemmingsuitslagen Tweede Kamer, 12 februari 2019

 

Bron @Taxence