Multinationals betalen 10% belasting in Nederland

Multinationals in Nederland betalen gemiddeld 10,4 procent belasting over hun winst, terwijl het officiële tarief 25% is. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van De Groenen in het Europees Parlement. Nederland behoort daarmee tot de top vijf van EU-landen waar de daadwerkelijke belastingdruk het meest afwijkt.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van De Groenen in het Europees Parlement. Nederland behoort daarmee tot de top vijf van EU-landen waar de daadwerkelijke belastingdruk het meest afwijkt.

Dat het officiële en feitelijk betaalde tarief zo sterk van elkaar afwijken, komt doordat landen multinationals allerlei fiscale aftrekmogelijkheden bieden. In Nederland is dat bijvoorbeeld de innovatiebox. Absolute koploper is Luxemburg, dat een effectieve belastingdruk van 2,2% zou hebben, terwijl de vennootschapsbelasting 29% bedraagt.

Europarlementariër Bas Eickhout  van GroenLinks wil dat Europese landen een minimumtarief voor winstbelasting afspreken om die daling te stoppen. Daarnaast wil hij dat Europa meer macht krijgt op belastingvlak.

Bron: @ Taxance NRC/FD

Meer informatie: Onderzoek Effective Tax Rates Multinationals, 22 januari 2019