EC wil belastingveto’s lidstaten beperken

De Europese Commissie wil het vetorecht beperken dat de EU-landen hebben bij belastingvoorstellen. Volgens Europees Commissaris Pierre Moscovici misbruiken lidstaten hun veto voor nationale belangen. Het plan stuit echter op het nodige verzet, onder meer van Nederland.

Moscovici noemt de unanimiteitsregel bij belastingzaken politiek achterhaald, wettelijk problematisch en economisch contraproductief. EU-landen lopen jaarlijks zeker € 50 miljard aan btw mis omdat 28 btw-regimes fraude vergemakkelijkt. Verder zien Europees opererende bedrijven zich geconfronteerd met extra administratieve kosten omdat ze met 28 verschillende belastingdiensten in de slag moeten.

Stapsgewijs

De Commissie stelt voor stapsgewijs delen van het vetorecht af te schaffen. Rond 2020 zouden Europese wetten tegen belastingfraude en belastingontwijking met gewone meerderheid aangenomen moeten worden. Vanaf 2025 wil de Commissie dat ook EU-regels voor de winstbelasting voor bedrijven, een speciale digitaks voor grote internetbedrijven en btw en accijnzen niet langer door het veto van één lidstaat gegijzeld kunnen worden. Om het vetorecht af te zwakken heeft de Commissie de toestemming nodig van alle regeringsleiders, het Europees Parlement en de nationale parlementen. Het plan stuit echter op het nodige verzet, onder meer vanuit Nederland.

Bron: Volkskrant

Bron @Taxence