De sleutel tot het claimen van Spaanse Hypotheekrestituties! / The Key to Claiming Spanish Mortgage Refunds!

Het Europese Hof van Justitie heeft op 21 december 2016 uitspraak gedaan over de zogenaamde ‘Cláusula Suelo’, welke  Spaanse banken tot 2013 opnamen in hun hypotheekvoorwaarden, onderstaand wat  meer tekst en uitleg. 


In 1999 is de Euro  ingevoerd,  de Europese banken vinden het noodzakelijk om hiervoor een aparte geldmarkt op te zetten. Hierdoor zou de  geldmarkt een helder inzicht kunnen krijgen van wat de ene bank aan de andere bank aan rente berekend. Deze speciale geldmarkt is de Euribor.

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) het referentiekader  voor de landen waar de Euro het wettig betaalmiddel is.

De Euribor wordt gesponsord door de Europese Federale Bank, die de belangen van banken in alle lidstaten van de Europese Unie plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland vertegenwoordigd.

De Spaanse banken hanteren de Euribor als rentetarief + wat zij eraan willen verdienen. Deze (commerciële) opslag ligt tussen de 0.5 en 1.5%. De bank koopt het geld in op de Euribor markt, dus dat is hun inkoopprijs en daarna verhogen zij de rente met de door hen gewenste winstmarge.

Bodem-rente

Omdat de Spaanse hypotheken over het algemeen worden afgesloten met een variabele rente, die elk jaar wordt herzien,  schommelen de verdiensten van de Spaanse banken nogal. Om meer zekerheid te hebben over hun inkomsten, bedachten de banken een clausule die hen zou beschermen tegen een té lage rente. Ze bouwden als het ware een bodem in de hypotheekrente, zodat zij nooit verlies konden draaien op hypotheken; de Cláusula Suelo.

Hulp nodig bij het terugvragen?  Neem contact op met onze internationale afdeling! Onze kosten verdient u zeer snel terug, natuurlijk zitten hier gespecialiseerde collega’s voor u klaar! Meer info belt u of kom even op de koffie!

BnP Spanje