20 november 2016

BnP España

Ons kantoor is gespecialiseerd in Spanje, of het nu gaat over emigreren, woning kopen/verkopen, starten onderneming. Subsidiemogelijkheden etc etc. 

ONDERNEMING STARTEN

Een onderneming  starten of overnemen in Spanje?  BnP Espagñe kan u helpen bij het starten van een onderneming of een bedrijf. Een uitgebreid advies gesprek; welke noodzakelijke diploma’s, papieren etc. u nodig heeft, alles wordt besproken. U krijgt handige tips voor het starten van het bedrijf in Spanje.

Wij werken ook samen met diverse banken, gecertificeerde makelaars, vertalers en advocatenkantoren.

Rechtsvormen

Bij het starten van een onderneming speelt het juridische aspect een belangrijke rol. Daarin wordt onder andere bepaald welke rechten en plichten een ondernemer in Spanje heeft.  Afhankelijk van het soort onderneming, de mate van investering en andere omstandigheden wordt een rechtsvorm gekozen.

De rechtsvormen in Spanje hebben tot op zekere hoogte gelijkenissen met de rechtsvormen in Nederland.

De drie belangrijkste rechtsvormen zijn de volgende:

–          Autonoma. Hierbij dient de ondernemer zich o.a. in te schrijven in de Spaanse kamer van koophandel. Deze vorm van ondernemen heeft sterke gelijkenissen met die van de Nederlandse eenmanszaak (zelfstandige).

–          Sociedad Limitada. Bij deze rechtsvorm dient de ondernemer een startkapitaal van 3.000,00 euro te storten op een Spaanse bankrekening. Na de oprichting is de onderneming vrij om dit kapitaal te gebruiken. De ondernemer heeft een beperkte aansprakelijkheid tot de hoogte van het startkapitaal. Deze rechtsvorm heeft veel gelijkenissen met die van de besloten vennootschap. (B.V.) 

–          Sociedad Anónima. Deze rechtsvorm toont veel gelijkenissen met die van de Sociedad Limitada. Sommige eisen zijn echter hoger. Zo is het startkapitaal 60.000,00 euro, welke op een Spaanse bankrekening dient te worden gestort. Ook bij deze rechtsvorm is de onderneming vrij om dit kapitaal na het storten te gebruiken als werkkapitaal. Verder heeft ook hier de ondernemer een beperkte aansprakelijkheid tot de hoogte van het startkapitaal. Deze rechtsvorm heeft veel gelijkenissen met die van de naamloze vennootschap. (N.V.)

BnP España kan u bijstaan in samenwerking met diverse specialisten. Zij kunnen u begeleiden bij de oprichting of overname van een onderneming en tevens voorzien van praktische, juridische en fiscale informatie.

Ondernemingsplan

Een belangrijk onderdeel in de oprichting van uw bedrijf is het schrijven van een ondernemingsplan. Niet veel anders dan in Nederland dus. U werkt het idee uit. Daaronder valt een uitgebreide beschrijving van uw financiële begroting, marktonderzoek, haalbaarheidsstudie en een marketingplan. Indien u hulp nodig hebt bij het schrijven van dit plan zijn wij u graag van dienst. Er zijn ook organisaties waarbij, in het geval u jonger bent dan 35 jaar, het mogelijk is om bij een organisatie in Valencia een gratis cursus te volgen ter voorbereiding van het opstarten van een onderneming.

Vereisten en contracten

Bij de oprichting van een onderneming dient de (buitenlandse) ondernemer bepaalde handelingen uit te voeren, zoals:

– Het verkrijgen van een NIE document (Spaanse identiteitskaart)

– Het openen van een Spaanse bankrekening

– Inschrijving in de Spaanse Kamer van Koophandel

– Het verkrijgen van een CIF of NIF nummer (Spaans belastingnummer)

Evenals in Nederland is het afhankelijk van het soort onderneming ook nodig om bepaalde vergunningen aan te vragen. Dat kan bijvoorbeeld een alcoholvergunning zijn bij een bar of restaurant of een bouwvergunning indien de onderneming zich zal vestigen in een bedrijfspand dat aan renovatie toe is.

Daarnaast zijn er, afhankelijk van het soort onderneming, een aantal contracten die een ondernemer dient te sluiten. Dit zijn bijvoorbeeld:

– De aandeelhoudersovereenkomst

– De arbeidsovereenkomst of bestuurdersovereenkomst

– De huurovereenkomst

Een ondernemer wordt over het algemeen minder beschermd dan een particulier bij het sluiten van contracten. Het is dan ook verstandig om in alle gevallen een advocaat naar de overeenkomsten te laten kijken alvorens deze te ondertekenen. Een gespecialiseerd advocaten kantoor waar ze zowel Spaans als Nederlands spreken kunnen wij natuurlijk voor u in de arm nemen. Deze zijn immers gespecialiseerd in zakelijke en ondernemingsrechtelijke kwesties in Spanje en kunnen u adviseren omtrent overeenkomsten.

Website

Een website waarop u uw product of dienst aanbiedt is één ding, maar het is natuurlijk van belang dat uw doelgroep de website op internet vindt. Een mooie en goede website zorgt er helaas nog niet voor dat uw website hoog komt in de zoekresultaten van diverse zoekmachines waaronder Google. Hoe meer mensen de website op internet kunnen vinden des te meer uw kans op omzet. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het positioneren van websites op zowel de Nederlandse als Spaanse markt.

Spaanse taal

Wanneer u zelfstandig een bedrijf wilt opstarten in Spanje is het zeker een aanrader om eerst de Spaanse taal goed te beheersen. Bij veel instanties kunnen ze u namelijk alleen in het Spaans te woord staan. In bepaalde regio’s spreken ze nauwelijks Engels. Mocht u de taal toch nog niet goed genoeg beheersen en wilt u al wel een bedrijf opstarten, dan zijn er verschillende gestors of bedrijven die u kunnen helpen bij het gehele proces. In het geval dat u op zoek bent naar begeleiding voor het opstarten van uw bedrijf, dan kunnen wij u mogelijk doorverwijzen.

Advies & hulp

Als u een onderneming wil starten in Spanje is het raadzaam om eerst de Kamer van Koophandel te bezoeken. Bij de Kamer van Koophandel (Camara de Comercio in het Spaans) kunt u gratis terecht voor vragen en advies. De Spaanse KVK kan u veel informatie verstrekken, die u nodig heeft om een bedrijf op te starten. Verder kan de Kamer van Koophandel veel vragen beantwoorden, zoals : Zijn er subsidies beschikbaar voor mijn bedrijf? Het kan zijn dat er bijvoorbeeld wel subsidies beschikbaar zijn voor een eenmanszaak, maar niet voor een BV. Indien zij geen antwoord hebben op uw vragen kunnen ze u vaak doorverwijzen naar andere instanties. Voor meer informatie kijkt u op de Spaanse Kamer van Koophandel. De website wordt zowel in het Spaans als in het Engels aangeboden. Op sommige plaatsen in Spanje wordt er ook specifiek hulp geboden aan jongeren. Bijvoorbeeld in Valencia. Daar vind je een instantie die gratis hulp biedt aan jongeren onder de 35 jaar in het geval dat zij een onderneming willen starten. Er wordt bijvoorbeeld een gratis boekhoudcursus aangeboden, maar ook biedt men advies en hulp bij het gehele proces van het starten van een bedrijf. Meer informatie over deze instantie in Valencia kunt u vinden op Emprenjove. Helaas is de website alleen in het Spaans en Valenciaans.

Voor hulp bij het schrijven van bijvoorbeeld een ondernemersplan en bij het doen van een haalbaarheidsstudie, kunt u terecht bij de organisatie SECOT. Dit is een organisatie van gepensioneerde professionals in Spanje die vrijwillig en gratis ondernemers helpen bij het opstarten van hun bedrijf. Deze organisatie is onder andere gevestigd in Madrid, Malaga, Barcelona, Sevilla, Valencia en nog diverse andere plaatsen. Voor meer informatie over deze instantie kunt u kijken op SECOT.

Diploma’s

Welke diploma’s moet ik hebben om een bedrijf op te kunnen starten?

Indien u bijvoorbeeld een horeca onderneming wilt beginnen, dient u te beschikken over het diploma “Manipulador de Alimentos”. Het Nederlandse diploma Sociale Hygiëne volstaat helaas niet. Dit diploma kan bij verschillende instanties worden behaald. Een bedrijf dat de cursus online aanbiedt voor 24 euro in het Spaans en het Engels kan een zeer geschikte optie hiervoor zijn. Voor meer informatie kijkt u op Manipulador de Alimentos. In het geval dat u een ander type bedrijf wilt opstarten, kan het handig zijn om bij de Kamer van Koophandel te informeren naar de diploma’s die nodig zijn.

Bedrijfspand

Als u op zoek gaat naar een geschikt bedrijfspand, dan kan het handig zijn om eerst te weten waaraan een bedrijfsruimte dient te voldoen. Belangrijke punten om mee te nemen bij de zoektocht naar een geschikte bedrijfsruimte zijn onder andere : Brandveiligheid, bestemmingsplan, vergunningen etc. Mogelijk kunt u bij de Kamer van Koophandel meer advies inwinnen over bepaalde eisen en/of voorwaarden of kunnen zij u doorverwijzen.

Lening

Het kan soms erg lastig zijn om een lening te krijgen. Hierbij is  een goed ondernemingsplan zeker van belang Mocht u geen bezittingen hebben, zoals bijvoorbeeld een huis dat als onderpand kan dienen of een vast arbeidscontract, dan kan het heel erg lastig zijn om een lening te krijgen bij banken. Mogelijk zijn er wel subsidies beschikbaar.

Bureaucratie

Spanje is over het algemeen een enorm prettig land om te wonen en te werken. De levenskwaliteit in Spanje is over het algemeen hoog, mede dankzij veel zonuren per jaar, vriendelijke mensen, interessante cultuur, relatief veel feestdagen en de mediterrane levensstijl. Ondanks dat er al veel is verbeterd de afgelopen jaren, is de bureaucratie in Spanje wel een stuk groter dan in Nederland. Dit betekent dat u de tijd moet nemen om zaken te regelen en dat het vaak gebeurt dat er toch net nog een formulier ontbreekt. Dit kan natuurlijk veel frustratie veroorzaken, maar als u er zich op instelt dat het waarschijnlijk lang gaat duren en dat u hoogstwaarschijnlijk nog eens terug dient te gaan, dan kan het mogelijk alleen maar meevallen. Het volgende korte filmpje is een grappig (maar iets overdreven) voorbeeld.

Tips

• Neem geen overhaaste beslissingen.

• Doe eerst een uitgebreid marktonderzoek.

• Probeer zoveel mogelijk risico’s uit te vlakken.

• U kunt hulp zoeken bij het vertalen van onder andere uw diploma’s, bepaalde documenten of uw website in het Spaans bij een Spaans vertaalbureau.

•Er zijn diverse Spaanse vertaalbureaus, welke u in Spanje of in Nederland kunt vinden. Wij werken hier nauw mee samen.  Ook kunt u hier terecht wanneer u een Spaanse tolk nodig heeft.

Numero oficina España:  0034868990993