Aangifte doen na scheiden!

Scheiden of uit elkaar gaan!

Wat betekent dat voor uw belastingzaken? En hoe zit het met toeslagen?

Samen of apart belastingaangifte doen?

Het is begrijpelijk als je niet meer als fiscale partners aangifte wil doen. Maar het kán voordelen hebben.

Voorheen heb je waarschijnlijk samen met uw ex-partner belastingaangifte gedaan. Dit mag als je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. Je bent dan fiscale partners en kunt in je belastingaangifte inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.

Maar een huwelijk, geregistreerd partnerschap of het samenwonen stopt vaak in de loop van een jaar. Hoe zit het dan?

U kunt ervoor kiezen nog het héle jaar fiscale partners te zijn. Dat heeft als voordeel dat u uw inkomsten en aftrekposten dat jaar nog gunstig kunt verdelen.

Wanneer mag je nog samen als fiscale partners belastingaangifte doen?

Fiscaal partnerschap stopt zodra je het scheidingsverzoek of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, indient én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. In dat jaar kunt u er nog samen voor kiezen om als fiscale partners je belastingaangifte in te vullen. In het jaar daarna mag dat niet meer.

Woont je samen en ben je fiscale partners? Dan stopt het fiscaal partnerschap zodra je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Ook daarvoor geldt dat je in dat jaar nog kunt kiezen om fiscale partners te zijn.

Moeten we als fiscale partners 1 belastingaangifte invullen, of kan dat apart?

Het makkelijkst is om samen digitaal aangifte te doen. Maar het kan ook apart van elkaar.

Je moet als fiscale partners wel overleggen hoe je de aangifte invult. Sommige inkomsten en aftrekposten mag je gunstig verdelen. Iedere verdeling mag, maar zorg ervoor dat de totale verdeling niet meer is dan 100%. Inkomsten zijn bijvoorbeeld: de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen (box 3) en inkomsten uit de eigen woning.

Wij willen niet meer samen aangifte doen.

Dan doet ieder voor zich aangifte. Ook over de periode dat u nog wél fiscale partners was.

Je geeft in je eigen aangifte alleen uw eigen inkomsten en aftrekposten op. Want je mag inkomsten en aftrekposten van u en uw ex niet meer verdelen.

Hebt je bijvoorbeeld samen een eigen woning? Dan geeft je in uw aangifte aan dat u voor 50% eigenaar bent. Betaalt ieder de helft van de rente? Dan geeft je de helft van de betaalde rente aan!

Onze tip laat het aan de specialisten over,  zo voorkom je discussie en een hoop onduidelijkheid voor in de toekomst.